Dania staropolskie bezustannie w modzie
Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak schematycznych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w istocie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film