Interesujący portal

Tylko u nas niezwykłe newsy.

inne

Arkana kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia polska uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma właściwie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest pyszna oraz sycąca.