Interesujący portal

Tylko u nas niezwykłe newsy.

kulinaria

dobra kuchnia polska w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, niemniej jednak też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel i śliczne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wybornych regionalnych produktów – turyści zwykle poszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki można traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/fiorentina/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy poszukują nowych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich mogą o wiele lepiej poznać Kraków oraz jego okolice.